Wanneer mag ik een woonunit plaatsen?

Ben je van plan om binnenkort een woonunit te plaatsen, bijvoorbeeld omdat je gaat verbouwen of omdat je deze als AirBnB wilt verhuren? Dan is het belangrijk om te weten aan welke regels je moet voldoen. In dit artikel bespreken we wanneer je een woonunit in je achtertuin mag plaatsen en waar je rekening mee moet houden. 

Vraag een vergunning aan

Voor alles wat je aan je huis bij wilt bouwen, moet je een omgevingsvergunning aanvragen. Of het nu gaat om een aanbouw, een dakkapel, een zorgunit of een woonunit, je doet er goed aan om bij je gemeente een aanvraag in te dienen. In sommige gevallen hoef je geen vergunning aan te vragen, bijvoorbeeld wanneer het gaat om een kleine container unit; de regels verschillen per gemeente, dus zorg ervoor dat je dit eerst goed uitzoekt voordat je een woonunit koopt of huurt.

Een grote verbouwing

Ga je binnenkort een grote verbouwing van je huis in of specifiek de slaap- of badkamer verbouwen? Dan kun je een woonunit huren als tijdelijk onderkomen. Zodra je huis slecht of niet bewoonbaar is door werkzaamheden, is het toegestaan om (met een omgevingsvergunning) een woonunit te plaatsen. De grootte van de container unit en de faciliteiten verschillen per unit, maar over het algemeen is er een slaapkamer, badkamer en een toilet aanwezig. Afhankelijk van het formaat heb je ook een woonkamer of meerdere slaapkamers ter beschikking; zo kun je het hele gezin onderbrengen wanneer je tijdelijk jouw huis niet kunt bewonen.

Een slaapplek aanbieden

Soms verliezen mensen door allerlei verschillende omstandigheden hun woning en hebben ze tijdelijk een onderkomen nodig. Heeft een dierbare geen onderdak? Dan kan jouw woonunit in de tuin uitkomst bieden. Het is toegestaan om familieleden tijdelijk te huisvesten in een woonunit wanneer zij hun woon- en slaapplek kwijt zijn geraakt. Wist je dat er ook speciale zorgwoningen zijn die je als unit in de achtertuin kunt plaatsen? Dit komt goed van pas wanneer je partner of kind langdurig zorg nodig heeft; zo kunnen jullie dicht bij elkaar blijven wonen en heeft toch ieder zijn of haar eigen plekje.