Ontdek de diversiteit van tuinhout: De perfecte tuinplank voor jouw buitenruimte

Onder tuinplank vallen verschillende houtsoorten die geschikt zijn voor buitengebruik.

Tuinplank is een veelzijdig materiaal dat perfect is voor het creëren van prachtige en duurzame tuinplanken. Met een breed scala aan houtsoorten beschikbaar, is het belangrijk om de eigenschappen en kwaliteiten van elk type te begrijpen om de juiste keuze te maken voor jouw tuinprojecten. In deze blog nemen we je mee op een ontdekkingsreis door de verschillende soorten tuinplank en laten we zien waarom ze ideaal zijn voor gebruik in de tuin. Van daaruit kijken we naar de diverse toepassingen van tuinplank in jouw achtertuin!

Wat is een tuinplank?

Onder het woord tuinplank, of tuinplanken, worden soorten hout verstaan die met name ideaal zijn voor buitengebruik. We hebben de populairste soorten hout daarom hier voor je op een rijtje gezet:

 

  • Vurenhout: Vurenhout is een populaire keuze voor tuinplank vanwege zijn betaalbaarheid en natuurlijke uitstraling. Het is licht van gewicht en gemakkelijk te bewerken, waardoor het ideaal is voor doe-het-zelvers. Vurenhout heeft ook goede weerbestendige eigenschappen, maar het kan vatbaar zijn voor splijten en kromtrekken als het niet goed wordt behandeld en onderhouden.
  • Douglas hout: Douglas hout is een duurzame en robuuste houtsoort die steeds populairder wordt als tuinplank. Het heeft natuurlijke eigenschappen die het bestand maken tegen vocht en insecten, waardoor het geschikt is voor buitentoepassingen. Douglas hout heeft een warme kleur en een aantrekkelijke nerfstructuur, waardoor het een mooie keuze is voor tuinplank met een natuurlijke uitstraling.
  • Hardhout: Hardhout, zoals Bankirai, Azobé of Teak, staat bekend om zijn duurzaamheid en lange levensduur. Het heeft uitstekende weerbestendige eigenschappen en is bestand tegen rot, schimmel en insecten. Hardhouten tuinplank hebben een prachtige natuurlijke kleur en kunnen na verloop van tijd vergrijzen, wat een mooie verouderde uitstraling geeft aan je tuin.

Duurzaamheidsklassen van hout

Bij het kiezen van het juiste soort tuinplank is het belangrijk om ook rekening te houden met de duurzaamheidsklasse van het hout. Duurzaamheidsklassen geven aan hoe lang een houtsoort naar verwachting meegaat onder verschillende omstandigheden. Deze klassen worden aangeduid met een cijfer van 1 tot 5, waarbij klasse 1 het meest duurzaam is en klasse 5 het minst duurzaam.

Tuinplank kiezen

Voor tuinplank is het raadzaam om te kiezen voor houtsoorten met een hogere duurzaamheidsklasse, vooral als ze direct in contact komen met de grond of regelmatig blootgesteld worden aan vocht. Hardhouten tuinplank zoals Bankirai en Teak hebben over het algemeen een hoge duurzaamheidsklasse, wat betekent dat ze bestand zijn tegen rot, schimmel en insecten. Douglas hout valt vaak in duurzaamheidsklasse 3, wat het geschikt maakt voor buitentoepassingen.

Waar kun je een tuinplank voor gebruiken?

Er zijn verschillende soorten projecten waarvoor je tuinplank kunt gebruiken. Hieronder vind je een paar voorbeelden:

 

  • Terrasvloeren: Een terrasvloer van tuinplank biedt een comfortabele en aantrekkelijke buitenruimte om van te genieten. Kies voor duurzaam hardhout zoals Bankirai of Douglas hout voor een stevige en stijlvolle vloer.
  • Schuttingen: Tuinplank is ideaal voor het bouwen van stevige en privacy biedende schuttingen. Gebruik vurenhouten planken voor een natuurlijke uitstraling of kies voor hardhouten planken voor extra duurzaamheid.
  • Tuinmeubilair: Creëer unieke en functionele tuin meubelstukken met tuinplank. Denk aan houten banken, tafels, lounge sets of zelfs plantenbakken. Het natuurlijke karakter van tuinhout zorgt voor een warme en uitnodigende sfeer in je tuin.
  • Pergola’s: Bouw een prachtige pergola met tuinplank om een schaduwrijke plek te creëren waar je kunt ontspannen en genieten van je tuin. Kies voor houtsoorten zoals Douglas hout voor een stevige constructie die bestand is tegen verschillende weersomstandigheden.
  • Verhoogde plantenbedden: Tuinplank is perfect voor het bouwen van verhoogde plantenbedden, waardoor je gemakkelijk verschillende gewassen kunt kweken. Vurenhouten planken zijn vaak een betaalbare en praktische keuze voor dit soort projecten.

Tuinplank kopen

Tuinplank gemaakt van verschillende soorten tuinhout bieden talloze mogelijkheden om je achtertuin te transformeren. Vurenhout, Douglas hout en hardhout zijn slechts enkele van de kwalitatieve opties die beschikbaar zijn. Elk type tuinplank heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Of je nu een terras, schutting, tuinmeubilair, pergola of verhoogd plantenbed wilt bouwen, tuinplank van hoogwaardig tuinhout zorgt voor duurzame en prachtige resultaten!