Hoe restaureer ik vintage meubels?

Het internet loopt er vol van: filmpjes van mensen die hun eigen huis opknappen en meubels een tweede leven geven. Het doe-het-zelf-principe is nog steeds erg populair en daarom leggen we in dit artikel uit hoe jij straks zelf vintage meubels voorziet van een goede opknapbeurt!

Scoor je vintage meubels

Stap één in het restauratieproces, is het verkrijgen van de juiste meubelstukken. Meubels die zich goed lenen voor een opknapbeurt, bevinden zich over het algemeen in een minder goede staat of passen binnen een klassiek interieur. Denk hierbij aan zware, antieke boekenkasten van donkerbruin hout of een oude dressoir. Het klusje is snel geklaard wanneer je deze meubels zelf in huis hebt en ze toe zijn aan een nieuw uiterlijk. Heb je ze niet, dan moet je ze natuurlijk ergens vandaan halen. Vintage meubels kun je vinden bij kringloopwinkels, via het internet of misschien ken je nog wel iemand die graag van oude meubels af wil. Trekken vintage meubels je wel aan, maar blijkt het opknappen toch iets te veel van het goede? Denk er dan eens over na om authentieke vintage meubels bij Studio9Design te kopen; daar vind je meubelstukken uit de jaren 40, 50 en 60 en worden ze van tevoren gerestaureerd als dat nodig is. Handig, toch?

Knap het op

Stap twee is het daadwerkelijk opknappen van het meubelstuk. Dit is een stuk makkelijker dan je denkt, maar het vergt wel de nodige aandacht; doe het op je gemak en geen paniek als het de eerste keer niet helemaal is wat je ervan verwacht had. Het opknappen of restaureren van meubels is een vak apart waarvoor je even de de tijd moet nemen. Begin eens met het schuren van het meubelstuk, bepaal daarna of je het gaat schilderen of beitsen en in welke kleur je dat wil doen en koop nieuwe deurknoppen. Zo heb jij de basis van het opknappen van vintage meubels zo onder de knie!

Een unieke woonstijl

Door het opknappen van tweedehands meubels, heb je de kans om ze helemaal naar je eigen wens en smaak te maken. Dat creëert een heel unieke woonstijl, die je bij niemand anders tegen zult komen. Dat is één van de vele voordelen van tweedehands meubels; een ander voordeel is dat vintage meubels een tweede leven krijgen en daarom zijn ze erg duurzaam. Vind het het opknappen van meubels erg leuk, maar heb je geen plek meer in je huis? Verkoop ze dan! Zo kun jij genieten van je nieuwe hobby en houdt je er nog iets aan over ook – misschien vind jij je passie er wel in en wil je niets anders meer doen!