Hoe kun je houtrot voorkomen en herkennen?

Houtrot is ontzettend vervelend en kan vervelende situaties veroorzaken voor je woning. Daarom is het belangrijk om houtrot te voorkomen. Toch lukt dit niet altijd, dan is het belangrijk dat je houtrot op tijd herkent. Daarna kun je houtrot ook oplossen en de schade repareren. In dit artikel leggen we je uit hoe je houtrot kunt voorkomen en herkennen.

Wat is houtrot en wat veroorzaakt het?

Bij houtrot wordt het hout aangetast en dat wordt veroorzaakt door schimmels. Schimmels ontstaan door blootstelling aan regen, wind en vocht. Deze invloeden zijn op zichzelf niet de oorzaak van houtrot, maar een combinatie van verschillende factoren zorgt voor schimmels: een hoog zuurstof- en vochtgehalte in het hout (hoger dan 21%) en een temperatuur tussen de 5 en 40 graden Celsius. Als het vocht lang in het hout blijft zitten, dan kunnen de schimmels goed groeien.

Hoe herken je houtrot?

Er zijn een aantal factoren waaraan je kunt zien dat je houtrot hebt:

 

  • Loslatend hout: door vochtig hout kan de verflaag los gaan laten. Het is dan belangrijk om te checken of er barsten of luchtbellen in de verflaag zitten
  • Een bruine of zwarte kleur op het hout kan ook een indicatie zijn van houtrot
  • Ook klemmende ramen en deuren kunnen wijzen op houtrot. Echter kan dit ook een andere oorzaak hebben

Houtschade na houtrot repareren

Nadat je de oorzaak van de houtrot hebt verholpen, kun je de houtschade repareren. Dit doe je met houtvuller. Je kunt houtvuller kopen bij eazy-fix.nl. Om het te repareren, schuur je eerst alle stof en verf weg. Daarna vul je het reparatie oppervlak met een mengsel van twee plamuur componenten en laat je dit uitharden. Als de plamuur hard is, schuur je het glad. Daarna schilder je het houtwerk, zodat het weer een mooi geheel heeft.

Hoe voorkom je houtrot?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen, maar is houtrot te voorkomen? Ja, je kunt houtrot voorkomen. Dit doe je door een beschermende verflaag aan te brengen op het hout. Hiermee zorg je dat het hout zo droog mogelijk blijft, want vochtig hout is vatbaar voor schimmels en andere aantasting. Impregnatie, beitsen en schuren zijn verschillende mogelijkheden om houtrot te voorkomen.