De oorzaken van vocht in huis

Vochtproblemen, daar wordt niemand blij van. Helaas komen ze regelmatig voor, in zowel oudere huizen als nieuwbouw. Vocht kan vervelende gevolgen hebben, zoals lekkages en schimmels. In dit artikel lees je drie verschillende vochtproblemen en hun oorzaken; zo herken jij binnen de kortste keren vocht in huis.

Optrekkend vocht

Optrekkend vocht is een veelvoorkomend vochtprobleem, met name in oudere huizen. Dat komt doordat oude huizen vaak niet voorzien zijn van een waterkering ter hoogte van het grondniveau. Grondwater kruipt in de muren en zo krijg je optrekkend vocht in huis. Er zijn nog andere oorzaken van optrekkend vocht, zoals condensatie in de spouw, een defecte regenpijp en scheuren in de fundering van het huis. Optrekkend vocht heeft nare gevolgen; zo kunnen de stenen in de buitenmuur op koude dagen barsten en heb je binnenshuis last van een muffe geur en loslatend pleisterwerk. 

Vochtplekken in de kelder

Een vochtprobleem dat je veel tegenkomt in kelders is doorslaand vocht. Dit zijn vochtplekken op de buitenmuur of het metselwerk in de kelder. Gemetselde muren zien er mooi uit, maar komen wel met het nadeel dat water makkelijk door de stenen kan kruipen. Oudere muren drogen meestal slecht op en daardoor krijg je doorslaand vocht in huis. Wanneer je doorslaand vocht in de kelder hebt, gaat het water langs de keldermuren naar beneden. Daardoor heb je een koude en vochtige kelder, waardoor je uiteindelijk geen spullen of etenswaren meer kunt opslaan. Doorslaand vocht los je het beste zo snel mogelijk op; Alpha Vochttechniek Noord-Brabant weet raad en zorgt ervoor dat je er snel vanaf bent.

Slecht ventileren en condensatie

Slechte ventilatie in het huis zorgt ervoor dat je vochtproblemen krijgt. Dit is een probleem dat vooral voorkomt in nieuwbouwhuizen, omdat deze beter geïsoleerd zijn dan oudere huizen. Natuurlijk is het fijn dat het lekker warm is in het huis, maar hierdoor kan het vocht dat vrijkomt nergens heen. Het is dus raadzaam om een raam of om luchtroosters open te zetten. Het is belangrijk om het hele huis te ventileren: van slaapkamer tot badkamer en vergeet zeker de wasruimte niet! Door de ramen open te zetten, ga je vieze schimmels en zwammen tegen.