Meest voorkomende elektriciteitsproblemen in huis: zo lost de elektricien ze op!

 

Elektriciteitsproblemen kunnen zich in verschillende vormen voordoen binnen woningen. Zo kun je denken aan een stroomstoring, een kortsluiting, een haperende aardlekschakelaar in de meterkast, enzovoorts. In dit artikel vertelt een ervaren elektricien in Rotterdam je meer over de meest voorkomende problemen en de wijze waarop deze door een elektricien kunnen worden verholpen. Er zijn hierbij verschillende factoren om rekening mee te houden. Recente aanpassingen aan de elektrische apparatuur in huis kunnen bijvoorbeeld leiden tot een overbelasting van groepen in de meterkast. Om zo’n situatie te voorkomen loont het om een elektricien al vroeg in het proces rond aanpassingen aan je woning in te schakelen. Een elektricien adviseert je hoe je elektriciteitsproblemen nadien kunt voorkomen.

 

Stroomstoring door een kortsluiting in huis

Een van de meest voorkomende problemen met de elektra in huis: een stroomstoring als gevolg van een kortsluiting. Bij een kortsluiting komen twee elektriciteitsdraden met elkaar in aanraking, als gevolg waarvan de stroomsterkte te groot wordt. Het maakt dat de schakelaar in de meterkast omschakelt en er geen stroom meer gebruikt kan worden. Een goede zaak; een te grote stroomsterkte brengt grote risico’s met zich mee. Bij een kortsluiting spoort een elektricien de bron hiervan op, om op basis daarvan voor een passende oplossing te zorgen. Dit kan betekenen dat er elektriciteitskabels vervangen moeten worden.

 

Stroomstoring door kortsluiting in oude apparaten

Soms kun je een kortsluiting eenvoudig voorkomen of oplossen, door tijdig verouderde elektrische apparaten in huis te vervangen. Het komt regelmatig voor dat een kortsluiting ontstaat in een oude waterkoker, in een koffiezetapparaat, de wasmachine die al vijftien jaar op zolder staat, enzovoorts. Haal deze apparaten eens uit het stopcontact en zet de schakelaar in de meterkast om. Is de stroomstoring hiermee verholpen?

 

Overbelasting van groepen in de meterkast

Een ander probleem wat vaak voorkomt is een overbelasting van groepen in de meterkast. Zeker in de huidige tijd krijgen steeds meer huishoudens hiermee te maken. Dit valt te verklaren door het feit, dat veel huishoudens overstappen op een inductiekookplaat. Evenals dat steeds meer woningen van zonnepanelen en een warmtepomp worden voorzien. Een aanpassing aan de groepen in de meterkast is noodzakelijk om deze apparatuur voldoende vermogen te kunnen leveren. Bij een overbelasting breidt een elektricien de meterkast uit met een nieuwe groep, bijvoorbeeld specifiek voor de kookplaat of warmtepomp. In sommige gevallen is ook het vervangen van de bestaande 1-fase aansluiting naar een 3-fasen aansluiting noodzakelijk.