Ik heb een aanhanger nodig: waar let ik op?

Heb je binnenkort een aanhanger nodig om spullen te vervoeren of wil je een aanhanger aanschaffen omdat je deze structureel wilt gebruiken? Dan zijn er een aantal zaken waar je op moet letten, zodat je altijd de juiste aanhanger huurt of koopt. In dit artikel leggen we je uit waar je rekening mee moet houden!

Trekhaak

Een aanhanger kun je niet gebruiken zonder trekhaak. Heeft je auto geen trekhaak? Geen zorgen; deze kun je los kopen op het internet of bij een garage en onder de auto monteren. Hier zijn geen regels voor; je mag iedere trekhaak kopen die bij jouw auto past. Wanneer je handig bent met auto’s, kun je met het juiste materiaal zelf de trekhaak monteren. Ben je hier niet zo bedreven in? Laat het dan doen door een monteur bij de garage; zo weet je zeker dat het goed gebeurt.

De juiste soort

De juiste soort aanhangwagen voor jouw klus hangt af van wat je wilt vervoeren. Er zijn een hoop verschillende soorten; zo is er een aanhangwagen van BW Trailers voor het vervoeren van honden, kun je kiezen voor een bakwagen of voor een plateauwagen met loofrekken. 

Wanneer je ander soort materiaal wilt vervoeren, zijn er ook nog machinetransporters en multi-transporters; deze komen voornamelijk van pas in de bouw. Voor het slepen van een auto, kies je voor een autoambulance en wanneer je op vakantie gaat, kan een bagagewagen goed van pas komen.

Laadvermogen

Wanneer je een aanhangwagen huurt of koopt, moet je ook letten op het laadvermogen. Voor een personenauto (rijbewijs B) mag het laadvermogen maximaal 750 kilo zijn; de auto en de aanhanger samen mogen niet meer wegen dan 3.500 kilo. Ook bij de aanhanger zelf kom je een verschil tussen laadvermogen en maximaal toelaatbaar gewicht tegen. Zo is het maximale gewicht van de meeste aanhangers 750 kilo en het laadvermogen ligt vaak tussen de 400 en 550 kilo.