Hoe kom ik van kalkaanslag af?

We hebben er allemaal last van in huis: kalkaanslag. Onze toiletpotten zijn vies, de koffie en thee smaakt niet zo lekker en het water komt niet meer krachtig uit de kranen en douchekop. In dit artikel lees je hoe je dat oplost.

Wat is kalkaanslag?

Kalkaanslag ontstaat wanneer je water kookt of verwarmt, omdat er door dit proces kooldioxide vrijkomt. In Nederland hebben we veel te maken met zogenaamd hard water; hoe harder het water, hoe meer kalkaanslag je tegenkomt. De kalkophoping in je apparaten zorgt ervoor dat deze minder goed werken en sneller kapot gaan. Daarom heb je in huis vaak last van een slechte waterdruk, harde stralen uit de douchekop, bruine aanslag in het toilet en een koffiezetapparaat en waterkoker vol met kalk. 

Goed schoonmaken

Wil je graag van kalk af in huis, dan doe je er goed aan om grondig te poetsen. Maak het toilet minstens elke week schoon met bleek, poets de kranen en haal het kroontje er om de zoveel tijd eens uit. Leg het kroontje in een bak met azijn en baking soda en je hebt binnen een uur of twee weer goed stromend water. Doe hetzelfde met je douchekop. Heb je een regendouche? Maak dan een papje van de baking soda en een scheutje azijn, smeer de douchekop goed in en ga er na een uur overheen met een oude tandenborstel. Vergeet ook zeker niet om je waterkoker en koffiezetapparaat elke maand te ontkalken; neem hier even de tijd voor, want hoe meer kalkaanslag er in het apparaat zit, hoe vaker je het ontkalkingsproces moet herhalen voor het beste resultaat.

Waterontharders

Ben je niet zo’n poetser? Dan kun je het beste een waterontharder kopen bij Soft Water Systems. Een waterontharder filtert al het kalk uit het water nog voordat het de leidingen verlaat. Het creëert zacht water in plaats van hard water en dat kent veel voordelen. Zo hoef je dus zelf niet meer te poetsen, gaan je apparaten langer mee en geniet je van goed stromend water door het hele huis. Een waterontharder is daarom een goede investering die zichzelf meer dan terugverdient!