Dit is alles wat je over VvE moet weten

De kans is groot dat jij nog nooit van het begrip VvE hebt gehoord. VvE is een afkorting voor de vereniging van eigenaren. Je zult voornamelijk in aanraking komen met deze term wanneer jij in een complex een appartement hebt gekocht. Ook wanneer jij op het punt staat om een appartement te kopen, is het handig om te weten wat het nou eigenlijk precies is. Daar kun je in dit artikel gelukkig meer over vinden.

Wat is VvE nou eigenlijk?

De juridische context van het begrip VvE houdt in dat wanneer jij een appartement koopt en hier niet zelf in woont je aan bepaalde voorwaarden zult moeten doen. Je koopt als het ware een deel van het gehele gebouw en daarmee krijg je ook het recht om een appartement te mogen gebruiken. Dit wordt ook wel het appartementsrecht genoemd. Als je gaat kijken naar het appartementsrecht, zul je zien dat dit voornamelijk zal gaan over de privacy en regels in dit gebouw. Ook ben je mede-eigenaar van het gehele gebouw en wanneer er belangrijke beslissingen worden gemaakt zal hier met jou over moeten worden gecommuniceerd. Ook zul je wanneer je deel uitmaakt van het  Centiss VvE beheer in Almere ervoor moeten zorgen dat het gebouw in een goede staat blijft. 

Kun je appartementsrecht los verkopen?

Wanneer jij deel uitmaakt van de VvE en liever niet het appartementsrecht wilt bezitten, kun je er ook voor kiezen om dit te verkopen. Op dit moment worden het complex en de juridische voorwaarden van elkaar losgekoppeld. Deze splitsing kun je regelen bij een notaris in een splitsingsakte. Je zult hier de staat van het gebouw en het appartement duidelijk in moeten aangeven. Ook is het zo dat er bij en splitsing als deze goed moet worden gekeken naar de wet van verenigingen. De VvE is iets wat overkoepelt en alle eigenaren van een appartement samen moeten leiden. Wanneer je lid bent van deze vereniging, is het belangrijk dat je dit meteen stopzet wanneer je jouw appartement hebt verkocht. Op deze manier kunnen de belangen van de huidige eigenaren beter worden nagestreefd. Ook is het zo dat er met de verzekering van het gebouw een aantal dingen moeten worden zullen geregeld als jij gaat verhuizen.