Wat mag er allemaal bij het restafval weggegooid worden? 

Restafval is afval dat niet in andere afvalcategorieën valt en dat niet geschikt is voor recycling. Er zijn een aantal dingen die wel en niet in het restafval mogen, afhankelijk van de plaatselijke afvalverordeningen en afvalverwerking door Renewi. Op de website van Renewi NL kun je hier een stuk meer informatie over vinden! Lees ook dit artikel zeker even verder als je nieuwsgierig bent naar dingen die bij het restafval weggegooid kunnen worden en je zult er snel achter komen!

Er zijn een aantal dingen die gewoonlijk in het restafval mogen, zoals:

  • Voedselresten: dit kan bijvoorbeeld omvatten restjes van maaltijden, schillen van groenten en fruit, en koffiedik.
  • Hygiëneproducten: dit kan bijvoorbeeld omvatten papieren handdoekjes, tissues en wattenstaafjes.
  • Kleding en textiel: dit kan bijvoorbeeld omvatten kledingstukken die te beschadigd of versleten zijn om nog te dragen.
  • Huishoudelijke afvalproducten: dit kan bijvoorbeeld omvatten afval van huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten en stofzuigers, en afval van huishoudelijke artikelen, zoals verpakkingsmateriaal en luiers.

 

Er zijn echter ook een aantal dingen die niet in het restafval mogen, zoals:

  • Gevaarlijk afval: dit kan bijvoorbeeld omvatten batterijen, verf en chemicaliën. Dit soort afval kan schadelijk zijn voor het milieu als het op de verkeerde manier wordt verwerkt, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat het naar de juiste afvalverwerkingsfaciliteiten gaat.
  • Grofvuil: dit kan bijvoorbeeld omvatten grote huishoudelijke artikelen, zoals meubels en elektronica, die te groot zijn voor de reguliere afvalophaling.
  • Groenafval: dit kan bijvoorbeeld omvatten takken, bladeren en grassen. Sommige gemeenten bieden speciale afvalophaling voor groenafval, dus het is belangrijk om te controleren wat de plaatselijke afvalverordeningen zijn.

Waar komt het op neer? 

Er mogen dus een aantal dingen in het restafval, zoals voedselresten, hygiëneproducten, kleding en textiel, en huishoudelijke afvalproducten. Er zijn ook een aantal dingen die niet in het restafval mogen, zoals gevaarlijk afval, grofvuil en groenafval. Het is belangrijk om te weten wat de plaatselijke afvalverordeningen zijn. Wanneer je dit goed op een rijtje hebt, zal je geen fouten maken bij het scheiden van het afval en dat is fijn!