Hoe is de bril ontstaan?

De geschiedenis van de bril gaat terug tot de 13e eeuw, toen Venetiaanse handelaren een uitvinding deden die het mogelijk maakte om hun gezichtsvermogen te corrigeren. Hedendaags kan men met technologie de perfecte bril voor u maken, bijvoorbeeld bij B-Optics Bosschenhoofd, zodat u de wereld weer goed kunt bekijken. 

De uitvinding

De Italiaanse monnik genaamd Salvino D’Armate zou in 1286 een uitvinding hebben gedaan die hij “occhiali” noemde, wat Italiaans is voor “bril”. Deze vroege brillen bestonden uit twee ronde glazen die met een metalen of houten brug aan elkaar waren bevestigd en op de neus werden gedragen. Deze brillen werden gebruikt om verziendheid te corrigeren, wat destijds een veel voorkomend probleem was bij mensen van middelbare leeftijd. Ze werden op maat gemaakt en waren daarom duur, waardoor ze alleen beschikbaar waren voor de rijken.

Latere fase

In de loop van de 14e en 15e eeuw begonnen de uitvindingen zich te verspreiden over Europa en werden er verbeteringen aangebracht aan de originele ontwerpen. Een van de belangrijkste uitvindingen was de scharnierende bril, die in de 17e eeuw werd geïntroduceerd. Deze brillen hadden een scharnier in het midden van de brug, waardoor de brillen konden worden opgevouwen en gemakkelijker konden worden opgeborgen.

 

Een andere belangrijke ontwikkeling was de introductie van bifocale lenzen, die werden uitgevonden door Benjamin Franklin in de late 18e eeuw. Franklin had zelf last van verziendheid en bedacht een ontwerp waarbij de bovenkant van de bril was ontworpen om te worden gebruikt voor het zien van objecten die verder weg waren, terwijl de onderkant was ontworpen om te worden gebruikt voor het zien van objecten die dichtbij waren. Dit ontwerp wordt nog steeds veel gebruikt in bifocale en multifocale brillen.

Moderne bril

In de 19e eeuw werden brillen steeds meer beschikbaar voor de gewone man. De uitvinding van massaproductie technieken maakte het mogelijk om brillen op grote schaal te produceren, waardoor de prijzen daalden en ze beschikbaar werden voor mensen met verschillende inkomensniveaus. In deze periode werden ook de eerste zonnebrillen geïntroduceerd, die werden ontworpen om de ogen te beschermen tegen fel zonlicht.