De 3 beste houtsoorten voor de openhaard

Hout stoken wordt steeds populairder; als het niet voor het besparen op de gasrekening is, dan wel voor de gezelligheid. Wanneer je de openhaard aansteekt, heb je goed hout nodig, zodat het niet gaat roken of stinken en het milieuvriendelijk blijft. Hier bespreken we drie houtsoorten die perfect zijn voor de houtkachel.

Ovengedroogd berkenhout

Berkenhout heeft een waterafstondende schors en daarom is het zeer geschikt om te gebruiken als haardhout. Dankzij de witte schors maakt het een knisperend geluid; ideaal voor een gezellige of romantische avond bij de openhaard. Berkenhout is minder hard dan veel andere houtsoorten en is daarom gemakkelijk aan te steken. Bovendien brandt ovengedroogd berkenhout erg snel en schoon; het heeft een reinigende werking zodat er weinig vervuiling ontstaat en geeft bovendien een aangename geur af.

Beukenhout: voor de grotere houtkachels

De meest bekende houtsoort voor de kachel is beukenhout en dat is niet vreemd. Beukenhout brandt traag, waardoor je lekker lang geniet van hoge, dansende vlammen en een heerlijk warm avondje bij het haardvuur. Bovendien is beukenhout goed voor de kachel, omdat het de creosoot-aanslag vermindert en is het geschikt voor middelgrote en grote houtkachels. Omdat beukenhout een harde houtsoort is, kun je het beste aanmaakblokjes gebruiken; zo kun je de openhaard zonder problemen aansteken. Beukenhout en bijbehorende aanmaakblokjes haal je het best bij groothandel Golden Flame; al jaren dé expert op gebied van haardhout.

Snel warm worden met elzenhout

Elzenhout is een lichte houtsoort en brandt daarom sneller dan populaire houtsoorten zoals eik- en beukenhout. Daarnaast heeft het een heel laag vochtpercentage, zodat je het hout direct kunt stoken; je hoeft het dus niet eerst een tijd te drogen. Dit maakt het stoken van brandhout een stuk makkelijker! Elzenhout is door de snelle verbranding ideaal om te gebruiken als hoofdverwarming in kleinere ruimtes en is het best geschikt voor accumulerende en speksteen kachels.